"EĞİTİMİN EĞİTİLMESİ GEREKİYOR."

Falan Filan

 

pardusça, türk işletim sistemi
 

 

 

 

 

Okullarda Bilgisayar Eğitimi mi Veriliyor Yoksa Sadece Windows Eğitimi mi Veriliyor?

Bilgisayar mı biliyoruz, sadece Windows mu biliyoruz?

bilgisay areğitimi mi windows eğitmi miEğitimin tanımlarından biri şöyledir: Eğitim kişilere değişik seçenekler sunma ve bireylerin bu seçenekleri değerlendirme sürecidir. Demokratik yaklaşımdır bu. Eğitim kişileri özgürleştirmelidir.

 

Okullar gençlerin, çocukların bağımsızlığına gem vurma, onu kısıtlama belli bir alana hapsetme ortamı olarak görülemez. Beyin yıkama ortamı da değildir okullar. Eğitim belli bir markanın reklamını yapma alanı olarak görülemez. 


Okullarımızdaki bilgisayar eğitimi ise tam tersidir, kısıtlayıcıdır, marka bağımlısı yapmaya yöneliktir. Bir özel şirketin cirit attığı bir alandır okullarımız. 

Microsoft'tan Windows'tan bahsediyoruz. Microsoft/Windows özel bir şirkettir. Bill Gates'e ait bir firma.

Hep Windows anlatılır ilköğretimden, liseye, liseden üniversiteye kadar. Hatta hizmet içi eğitimlerde bile bilgisayar değil Windows öğretilir.

Bilgisayar dersinde bir Windows programı olan Excel öğretilir de Açık Kaynak-Hesap Tablosu öğretilmez.
Bilgisayar dersinde Word öğretilir, Açık kaynak-Kelime İşlemci öğretilmez.
PowerPoint öğretilir de Açık Kaynak-Sunum Programı öğretilmez.

Bilgisayar dersinin adı Windows dersi sanki. 
Bilgisayar biliyorum diyen birinin Linux/Pardus da bilmesi gerekir, Macintosh da. Mac'den vazgeçelim çünkü o da Microsoft-Windows gibi özel bir şirkettir. Oysa Pardus/Linux açık kaynaktır, özgür yazılımdır, ücretsizdir.

Bilgisayar öğretmenleri Windows'un tanıtımını yaptıkları için ücret almıyorlar. Buna izin veren idareciler alıyor mu acaba? Üst kademeyi, Ankara'dakileri  bilmem ama taşradakiler almıyor. 

Biz sürekli olarak özel bir firmanın reklamcılarıyız. Şahsa ait bir kuruluşun elemanlarıyız. Bütün ülke onun esiri olmuş durumda.

Linux/Pardus ise Kamu Lisanslı'dır. Pardus hiç kimsenin değildir ya da herkesindir diyebiliriz. Senin, benim, bütün ülkenin, bütün dünyanındır. 

linux avladı


Esasında bilgisayar biliyorum diyen insanların bildikleri sadece Windows yazılımlarıdır (bildikleri kadar tabii).

Konuyu somutlaştırmaya çalışalım:
Şöyle düşününüz, okullarda sürekli aynı …. Dershanesinin ya da ..... Yayın Evinin reklamı yapılıyor. Hep onların kitapları kullanılıyor, hep onlardan bahsediliyor. Üstelik daima bu firmalara para ödeniyor. Hem de milyarlarca dolar ödeniyor. Ama bu firmalar bize bir şey ödemiyor.
Sizce bu durumun adı nedir? 
...
İşte durum bunun gibi.


 
********************
 
Niçin Pardus Kullanmalıyız?

pardusça, türk işletim sistemi

Vatanseverler Pardus kullanır, kullanmalıdır. Çünkü Pardus kullanmakla Windows'a ödenen milyarlarca dolar ülkemizde kalır.
 
 
Milli işletim sistemimiz Pardus'a destek olmak, kullanmak için birçok sebebimiz var:
-Bize has bir üründür. Linux mimarisi üzerine gönüllü katılımcılar ve TÜBİTAK desteğiyle geliştirilmektedir.
 
- Açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Ne kullandığınızı bilirsiniz. Microsoft XP, Vista, 2007, Mac sistemlerindeki gibi gizli kodları yoktur. Bilgisayarınızda hangi programlar olduğunu bilirsiniz.
Windows'un kodları kapalı olduğu, gizlendiği, bilinmediği için bilgisayarınızda yüklü olan herşeyi bilemezsiniz. Belki de bilgisayarınızda yaptığınız her eylemi takip ediyorlardır. Keylogger olmadığının garantisi verilemiyor. Bireysel , kurumsal ve devlet olarak Bill Gates'in, Windows'un gizli eli bilgisayarlarımızı kurcalayabilir, gizli gözü masamızda bizleri izliyor olabilir.
Milli güvenlik sorunu var.
 
-Ücretsizdir. İşletim sistemi, ofis programları, grafik programları, oyunları vb, uygulamaların tamamı bedavadır. pardus.org.tr veyaozgurlukicin.org. 'dan indirir ve gönül rahatlığıyla kullanırsınız.
 
-Güvenlidir. Virüs, trojan vs. bulaşma riski yoktur. XP ve Vista gibi çürük değildir.
Bir kere kurarsınız, yıllarca kullanırsınız. Birkaç ayda bir format atma sıkıntısından kurtulursunuz.
 
-Pardus'u kurduğunuzda ekran kartını, ses kartını, modeminizi, yazıcınızı bilgisayarınıza tanıtacağım diye saatlerce sürücü cdleriyle boğuşmak derdiniz olmaz. Çünkü Pardus akıllıdır. İşletim sistemini kurduğunuzda bunları da tanır. Ayrıca kurmazsınız.
En çok beğendiğim özelliklerinden 
 
-Programlama bilenler üzerinde istedikleri değişiklikleri yapabilir. Çünkü açık kaynak.
 
-Pardus kurduğunuzda ofis yazılımlarını da kurmuş olursunuz. Çünkü ofis de kurulum CD'sinin içindedir ve formatla birlikte kurulur.
 
-Codec yükleme derdiniz olmaz. Bütün ses,video, resim codecleri hazır yüklü olarak gelir.
 
Pardus... Özgürlük İçin...
 
Amerikan Microsoft firması ve sahibi Bill Gates bilişim alanında küresel bir hegemonya kurmuş ve bu sayede dünyanın ne zengini olmuş. Bu kazandığı parayı insanlığın hayrına kullandığını söyleyemeyiz.
 
Devlet daireleri, belediyeler, şirketler vb. lisanslı yazılım kullanmak zorundalar. Lisanslı Windows işletim sistemi, Ofis programları ve diğer lisanslı yazlılımları kullanıyorlar, kullanmak zorundalar. Ülkemiz çok büyük maddi kayıplarla karşılaşıyor. Oysa Pardus tamamen ücretsizdir.
 
Haberlerde çıktı, ASAL, yani Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı Askerlik Şubesi açık kaynak, özgür yazılım, ücretsiz olan Pardus'a geçmekle 2 milyon Dolar tasarruf sağlamış. Yani 2 milyon Dolar ülkemizde kaldı, Amerika'ya, Bill Gates'e, Microsoft'a gitmedi.
 
Pardus kullanmayı ve tanıtmayı, Amerikan emperyalizmine karşı ciddi bir mücadele olarak düşünüyorum. Hatta -belki iddialı gelebilir- ekonomik ve bilişim savaşı olarak görüyorum. Bilindiği üzere savaş sadece silahla olmuyor.
 
Bütün devlet dairelerini (bakanlıklar, bağlı il müdürlükleri, hastaneler, sağlık ocakları, okullar, adliyeler vb.) belediyeleri, şirketleri, şahısları, bu hesaba dahil ettiğimizde müthiş rakamlar çıkacaktır.
 
Bizler de bu milli işletim sistemimizi ne kadar öğrenir, bilir, tanıtıp yaygınlaşmasına katkıda bulunursak o kadar hayırlı bir iş yapmış oluruz diye düşünüyorum. Böylece yöneticiler üzerinde de bir baskı olacak ve ciddi ciddi özgür yazılıma -Pardus'a- geçelim artık diye düşüneceklerdir.
 
Dünyada Linux'a hızlı bir geçiş sözkonusu: Brezilya Eğitim Balkanlığı 70.000 okulunda Linux kullanma kararı aldı. Avrupa'da birçok belediye Linux'a geçti. Avrupa'nın birçok ülkesinde okulların ve sağlık kuruluşlarının belediyelere bağlı olduğu düşünülürse milyonlarca bilgisayarda Linux kullanıldığı anlaşılacaktır..
Güney Afrika Cumhuriyetinin bütün devlet dairelerinde açık kaynak ofis programları (OpenOffice vb.) kullanmak mecburidir. Windowsta yazılan hiçbir döküman kabul edilmemektedir.
 
İlk kurduğumda biraz zorlandığımı itiraf etmeliyim. Tamamen farklı bir sistem çünkü. Bir haftada alıştım.
Ortalama bir kullanıcı bile aylarını, yıllarını vermiyor mu Windows'u öğrenmek için. Hatta hala öğrenmeye devam etmiyor mu?
Bir hafta nedir ki ...
  
 
Windows'a para verip almanız ayrı bir sıkıntı, kaçak (kırık, korsan) kullanmanız ise apayrı bir sıkıntıdır. Kaçak kullanmanız yasal değildir. Kanunen sorumlusunuz, suçlusunuz. Vicdanen ve dinen de sorumlusunuz. Çünkü başkasının emek verdiği bir ürünü, izinsiz olarak kullanmış yani çalmış oluyorsunuz.
Oysa Pardus'un Kamu Lisansı vardır, dolayısıyla ücretsizdir.

Pardus'u seviyorum.

linux avlar
Windows’a mahkum değilsiniz. 
Mahkum kelimesine dikkatinizi çekerim. 

Size sadece bir marka kullanmaya mecbur tutsalardı 
kendinizi nasıl hissederdiniz? 

Örnek verelim: 
Size sadece bir markanın kolasını içebileceğinizi, 
sadece bir markanın kalemini, 
sadece tek marka saat, 
tek marka cep telefonu, 
sadece filan marka çay alabileceğinizi söyleselerdi, 
sadece tek bilgisayar markası sunsalardı 
vb. vb. kendinizi nasıl hissederdiniz? 

Evet, Windows’a mahkum musunuz? Dünyanın en zengin insanına (niye bu kadar zengin acaba?), bir Amerikalıya mahkum musunuz? 

Yoksa özgür müsünüz?
 
 
 
*Dört ayda bir çöken, sürekli yavaşlayan, kilitlenip kalan, paralı ve virüs bulaşan çürük, hastalıklı Windows XP, Vista vb. sistemleri kullanmaya devam edecek misin?

*Pardus kullanmaya ne dersin? Rahat edersin 
 
********************
 

Pardus niçin yaygınlaşmıyor? Yaygınlaşamıyor?

 
pardus logo gif
 
Pardus'un ülkemizde yaygınlaşamamasının birçok sebebi var. Bunları suralayalım:
 
-Pardus henüz genç bir işletim sistemidir. Kurulabilir sürümü 2005 yılında yayınlanmıştır. Daha yeni bir sistemdir yani.
 
-Alışkanlıklardan vazgeçmek zordur. Windows'a alışmış biri menüleri, uygulamaları, mantığı farklı bir sisteme geçmek istemiyor.
 
-Ciddi bir maddi kaynağı yoktur. Dolayısıyla reklamı yoktur, gizli bağlantıları yoktur.
 
-Zamanını bu işe adayan gönüllü uzman sayısı azdır.

-Özgür düşünebilen bilgisayar uzmanları azdır. Bilişim alanında bağımsızlığın önemini kavramış bilgisayarcılara olan ihtiyaç çok büyük.

-TÜBİTAK bünyesinde Pardus üzerinde çalışan sadece 20 civarında kadrolu eleman vardır.
 
-Ticari bir boyutu yoktur. Pardus bilgisayar firmalarının işine gelmez. Örnek verelim: 1000 liraya bigisayar aldığınızı varsayalım. Aslında bu bilgisayarı alırken siz Windows işletim sistemini ve Windows ofis yazılımlarını da satın aldınız. Bunlara da para ödediniz. İkisine birlikte ortalama 400 lira ödediniz. Bilgisayarcı açısından 600 liralık bir ürün satmakla 1000 liralık bir ürün satmak arasında fark vardır. %20 kar ettiklerini kabul edelim mesela.1000 liralık satışta 200 lira kazanacaklardı. 600 liralık üründe ise 120 lira kazanabilecekler. 80 lira daha az kar demek bu. Çünkü Winzort işletim sistemi ve ofis programı satarken de ayrıca kar elde ediyorlar.
 

pardus siyah beyaz

 
-Antivirüs firmalarının işine gelmez Pardus. Çünkü Pardus'a virüs bulaşamadığı için antivirüs programlarına da ihtiyaç yoktur.
 
-Microsoft'un işine hiç gelmez zaten , açıklamaya bile gerek yok sanırım.
 
-Petrol denizi üzerinde yaşamamıza rağmen niçin petrol çıkaramıyorsak, dünya bor rezervinin %90'ı ülkemizde olmasına rağmen niçin işlenmiş bor satamıyorsak, dünya fındık üretiminin %80'i bizde olmasına rağmen dünya fındık borsası niçin ülkemizde değilse, kendi uçağımızı, tankımızı yapabilecek personelimiz, imkanlarımız olmasına rağmen niçin uçak, tank vb. yapamıyorsak ... bunlar gibi sebeplerden dolayı ülkemizde Pardus da yaygınlaşmıyor, daha doğrusu yaygınlaşması istenmiyor.
 
Dünyada Linux'a hızlı bir geçiş sözkonusu: Brezilya Eğitim Balkanlığı 70.000 okulunda Linux kullanma kararı aldı. Avrupa'da birçok belediye Linux'a geçti. Avrupa'nın birçok ülkesinde okulların ve sağlık kuruluşlarının belediyelere bağlı olduğu düşünülürse milyonlarca bilgisayarda Linux kullanıldığı anlaşılacaktır..
Güney Afrika Cumhuriyetinin bütün devlet dairelerinde açık kaynak ofis programları (OpenOffice vb.) kullanmak mecburidir. Windowsta yazılan hiçbir döküman kabul edilmemektedir.
Birçok işimizde olduğu gibi özgür yazılıma geçme işinde de dünyayı 15 yıl geriden takip ediyoruz. yine de umutluyum ülkemiz insanı da, yöneticisi de uyanacaktır.

linux avladı, pardus yaygınlaşacak

 
 

 

 

 

..::eğitici filmler::..

 

120                                    3 Aptal                         6 Süper Kahraman
120 
  6 super kahraman, okulda izlenebilecek filmler
 
 
    Arkadaşım Tilki             Benim Adım Khan
  arkadaşım tilki 
 my name is khan, benim adım khan   


Cennetin Çocukları                             Cesur Yürek                                   Çağrı (Mesaj)
 
cesur yürek çağrı, mesaj

Çit (Rabbit-Proof Fence)                     Danimarkalı Gelin
büyük çit danimarkalı gelin 

E.T.                                                             Gerenimo: Bir Amerikan Efsanesi  
e&t
     gerenimo, bir amerikan, efsanesi filmi
 
Hüdayi Yolu                     Ender's Game
Hüdayi Yolu, Aziz Mahmud Hüdai Hz  uzay oyunu, enders game, enderin oyunu, okulda izlenebilecek, eğitici filmler
 
İmparatorlar Kulübü
 

Hz. Yusuf                       Kung Fu Panda               Kurtlarla Dans 
hz yusuf fimi afisi kungu fu panda kurtlarla dans

Koro


Malcom X                      Manisa Tarzanı             Muhteşem Münazaracılar
malcolm x, malkolm x manisa tarzanı, ahmet gazi
 muhtesen münazaracılar 


Minyeli Abdullah                    Ölü Ozanlar Derneği  
minyeli abdullah minyeli abdullah ölü ozanlar derneği




Özgürlük Yazarları                              Pocahontas 
özgürlük yazarları, eğitici, öğretici, ders verici, filmler, sinema, okul pocahontas pokahontas 2
Reis Bey
reyis bey, eğitici film, okul

Robotlar                          Ron Clark'ın Hikayesi     Terminal  
robotlar    ron klarkın öyküsü     terminal, tom hanks




Truman Show              Son Mohikan                Umudunu Kaybetme  
truman show son mohikan, mohikanların sonuncusu umudunu kaybetme, umudunu yitirme

Vali                              Wall-E (Vol.İ) 
okullarda gösteriiebilecek, filmler,vali, filmi wall e

 

taylan© 2016 Tüm Hakları Saklıdır.

Ücretsiz web sitesi oluşturun!Webnode